Een slak van klei

Deze periode werken wij met de methode Schatkist. De module die we behandelen heet: 'Gelukkig nieuwjaar, slak!' Aan de hand van een vertelkistje hoorden we het verhaal over slak. Hij werd uitgenodigd op een nieuwjaarsfeestje samen met uil, egel en de andere dieren uit het bos. Na het horen van dit verhaal wilden we graag zelf een slak kleien. Hiervoor hebben we klei gemaakt van eetbare ingrediënten. 

Nadat we in de keukenkastjes in de keuken gezocht hadden naar ingrediënten die we konden gebruiken, mochten we in tweetallen aan het werk. Als eerste schonken we een beker water over in een grote kom. Daarbij voegden we een gele kleurstof. Nadat we dit goed door elkaar hadden geroerd, zagen we dat het water geel werd. Dit vonden we heel bijzonder om te zien! Aan het gekleurde water voegden we vervolgens een beetje olie en een beker zout toe zodat het klei minder snel zou gaan schimmelen. Beetje bij beetje mochten we als laatste de bloem aan het mengsel toevoegen. Na het roeren was er een stevige massa ontstaan die we konden kneden met onze handen. We vonden het erg leuk en verrassend om te zien dat de klei was gelukt en dat we er echt mee konden kleien. We hebben er leuke slakjes van kunnen maken!

(Ondanks de hoge concentratie zout, is de klei beperkt houdbaar).

      

      

     

 

Een verrassingstaart voor Sinterklaas

Afgelopen week kregen we een berichtje van Wellespiet. Hij bracht ons midden in de nacht  een recept voor een verrassingstaart voor Sinterklaas. Zelf had hij samen met de kookpieten al meerdere keren geprobeerd om een taart voor Sinterklaas te bakken, maar iedere keer was de verrassingstaart mislukt. Arme Wellespiet... Wij wilden hem daarom graag helpen om het recept voor de verrassingstaart uit te proberen! Als eerste bekeken we een filmpje over de kookpieten. We zagen al snel waarom de taart steeds mislukte. De kookpieten maten de ingrediënten helemaal niet goed af! De eieren werden met de schalen aan het mengsel toegevoegd. Ook vielen de kookpieten zelfs in slaap tijdens het bakken! Och, och, och… Er zaten zelfs fopspenen in het mengsel! We namen het goede recept bij de hand en zo werd het stap voor stap een heerlijk beslag. Nadat we de cakevormpjes hadden gevuld en de cakejes in de oven hadden gezet, moesten we even geduld hebben. Al snel vulde een heerlijke geur het klaslokaal. Na een klein uurtje mochten we de cakejes proberen. Mmm... Ze waren heerlijk! Aankomende week laten we Wellespiet weten dat hij samen met de kookpieten het recept voor de verrassingstaart goed moet volgen. Hopelijk lukt het hem dan ook om een heerlijke verrassingstaart voor Sinterklaas te bakken! 

   

      

      

   

 

 
 

Kinderboekenweek

De afgelopen twee weken hebben wij gespeeld en gewerkt rondom het thema 'Voor altijd jong' in het kader van de Kinderboekenweek.

Vandaag hebben we geluisterd naar een mooi verhaal over opa Brom. Opa Brom heeft een winkeltje vol met letters: grote letters en kleine letters. Maar niet iedereen weet wat je nu eigenlijk met letters kunt dóén. Gelukkig kan opa dat heel goed uitleggen. De juffrouw van de school koopt ze voor de letterbak en de bakker koopt ze om op zijn winkelwagen te plakken. Ook zijn er veel mensen die willen graag letters op de deur. Opa Brom zorgt dat alle mensen hun bestelling ontvangen. In zijn letterwinkeltje zaagt, schildert en bakt hij de letters voor een ieder naar wens.

Nadat we geluisterd hadden naar het mooie verhaal, mochten we in tweetallen een mooie kralenplank gaan maken met het gezicht van opa Brom. We waren erg enthousiast over het maken van de kralenplank, maar het bleek toch zo gemakkelijk nog niet! Binnenkort willen we de kralenplank graag gaan afmaken met hulp van een paar oudere kinderen.

                  

Hieperdepiep!

              Vandaag vierden wij de verjaardag van juf Mariska. We hebben gezongen, spelletjes gespeeld en we smulden van een heerlijk cakeje!

           

                                            

Spelen en werken in de dierentuin

‘Aan het werk jongens!’

We horen de stem van Immanuel. Hij roept ons op om de klusjes van de dag te klaren in de dierentuin. Want ook vandaag staat er weer veel op het programma. Onze dierentuin wordt steeds groter want er komen meer en meer dieren bij. Daarom moeten de hokken verbouwd worden zodat de dieren meer ruimte krijgen. Eerst pakken we onze blauwe en witte helmen en dan gaan we aan de slag. We boren en zagen met ons gereedschap en we rijden af en aan met onze vrachtwagens. Ook geven we de dieren dagelijks eten en drinken en zorgen we dat ze voldoende aandacht krijgen. Aankomende woensdag sluiten we het thema ‘dierentuin’ af. Komt u voor die tijd nog een kijkje nemen? 

               

Meer artikelen...

  1. Een nieuw schooljaar